Bogoslužni bralci


Spomladi 2005 smo na srečanju župnijskega pastoralnega sveta sklenili, da bomo ustanovili skupino bogoslužnih bralcev. Vodi jih Vesna Jakoš. Prosili smo g. Jožeta Faganela, da bi nas poučil o branju Svetega pisma. Jože Faganel je igralec, urednik Mohorjeve družbe ter liturgični sodelavec pri fančiškanih, deluje pa tudi v komisiji za liturgijo v ljubljanski nadškofiji ter vodi tečaje liturgičnega branja po ljubljanskih in drugih župnijah.

G. Jožetom Faganelom se je prijazno odzval našemu povabilu in nam spregovoril o službi bralca, o pomenu dobre priprave – duhovne, liturgične in tehnične (v tem vrstnem redu!). Razložil je nekaj pravil, sledile pa so bralne vaje ob svetopisemskih odlomkih za prihodnjo nedeljo. Vsi udeleženci smo odkrili, da čeprav "znamo brati", še marsičesa ne vemo - predvsem o liturgičnem branju in bi nam zelo koristil daljši tečaj. Z g. Faganelom se dogovarjamo o terminu. Zahvaljujemo se mu za napotke in se že veselimo naslednjih srečanj.

Tečaj priporočamo vsem, ki so pripravljeni sodelovati pri branju mašnih beril. Pridite, da nas bo več in se bomo lažje zvrstili pri nedeljskih mašah.

Vesna Jakoš