Veroučne skupine


Šmarnice 2010

Prvoobhajanke 2009

Birmanci 2009

4. in 5. razred 2008

Birmanci 2008

1. razred 2006

2. in 3. razred 2006

5. in 7. razred 2006


Oratorij 2007 na Rakovniku (1. teden)Letos je oratorij potekal na Rakovniku. Udeležilo se ga je približno 180 otrok, ki so ves teden uživali v zabavanju z animatorji.

Oratorij je letos trajal tri tedne, od 9. do 28. julija. Vsak dan je bil zelo zabaven, animatorji so za vsak dan posebej napisali urnik, kaj se bo dogajalo.

Prvi dan smo se od 7h do 9h prijavljali v vratarnici (dnevni prispevek 3 €). Nato je v dvorani sledila zgodba, ki so jo pripravili animatorji, in molitev. V tej uri nam noben dan ni bilo dolgčas, saj smo vsi skupaj plesali in peli ob spremljavi orkestra. Od 10h do 12h so bile delavnice. Letos jih ni bilo prav veliko, bile pa so: origami, pletenje svečk, kuharska in plesna delavnica, računalništvo, novinarstvo, herbarij, puzzle, delavnica za malčke in še nekaj podobnih. Po delavnicah smo imeli odmor za malico. Pred malico smo skupaj molili angel Gospodov. Ob pol enih pa je sledila igra: šli smo na igrišče in se igrali mešanico med nogometom in med dvema ognjema. Ob 16h pa smo se poslovili in šli domov.

Vsi dnevi so bili podobni, le da smo imeli vsak dan drugačno popoldansko zabavo. V torek smo načrtovali kopanje v bazenu (2,5 €), a žal nismo šli zaradi slabega vremena. V sredo smo šli na izlet z barko po Ljubljanici. V četrtek nam je uspelo priti na bazen, vendar smo se vrnili s kombijem, saj smo se bali, da nas bo ujel dež. Ta dan je bilo namesto zgodbe in molitve maša na Rakovniku. V petek so sledile vodne igre. Zelo smo se zabavali. Ob 16h pa je bila prireditev. Ta dan smo nekateri zaključili oratorij 2007, drugi pa le prvi teden.

Da smo oratorij 2007 preživeli tako zabavno, se moramo seveda zahvaliti animatorjem in Metodu, saj so nam ves teden zelo zabavali z raznimi igrami.

Oratorij priporočam prav vsem otrokom od 3. leta dalje. Zagotavljam vam, da se boste zelo zabavali.

Monika Hočevar


Pustovanje 2007

Pustovanje

Naši osnovnošolci so v torek, 20. februarja, pri veroučnem srečanju pustovali. Na začetku smo katehistinje spregovorile nekaj besed o postnem času in njegovem pomenu, potem pa smo začeli. Vsak si je izdelal pustno masko. Uporabljali smo zelo preproste stvari: časopisni papir, karton, barvice, škarje in selotejp. Maske so bile zelo raznolike in izvirne. Sledil je še ples ob prijetni glasbi in prigrizek s tistim, kar smo prinesli s seboj. Vsi skupaj smo preživeli zelo prijetne pol urice.

katehistinja Katja


2007 - leto Svetega pisma

Učenci naše veroučne šole so zelo resno vzeli leto Svetega pisma.

Klara Kotarski je napisala, kako letošnji birmanci prebirajo Sveto pismo in se o njem pogovarjajo:

Leto 2007 je v Sloveniji razglašeno za leto Svetega pisma. Le-to je temeljni dokument nase duhovne in splošne kulture. Danes ga prebirajo vsi, mladi in stari, kristjani in nekristjani, verni in neverni. Sveto pismo je polno Božje modrosti, zato lahko vsakdo najde v njem kaj za svoje zivljenje. Ko ga beremo, ga moramo brati v zavesti, da gre za učinkovito in dejavno Božjo besedo, ki ima moč, da človeka preoblikuje in preustvarja. Pomembno je, da se zavedamo, da nam vsak odlomek v Svetem pismu nekaj sporoča. Lahko ga obrniti na svoje življenje in Gospoda vprašamo, kaj nam je s tem odlomkom želel povedati.
Letošnji birmanci smo se pod vodstvom s. Mateje odločili za poglobljeno branje Božje besede. Sestra je enemu od nas izročila majhno Sveto pismo skupaj s citati Božje besede, ki jih Cerkev predlaga v branje vsem kristjanom. Čez teden tako veroučenec Sveto pismo prebira in premišljuje ob njem, nato pa pri veroučni uri podeli z nami svoje razmišljanje in kakšno misel iz Svetega pisma. Nato Sveto pismo izroči drugemu birmancu, itd. S tem dosežemo pogovor in globlje razmišljanje o Božji besedi, ki izpolnjuje naše življenje, spoznavamo Sveto pismo in se pripravljamo na sveto birmo.
Klara Kotarski


V tretjem razredu so gledali risanko o Noetovi barki in vesoljnem potopu. Luka je narisal ladjo. Anže pa pravi, da mu je bil najbolj všeč prizor z mavrico, ni pa mu bila všeč nevihta. Oboje je našlo mesto na njegovi risbi.

Tjaša iz 5.razreda pa je narisala sedemglavega zmaja in Marijo iz Razodetja.

Otroci so poslali še nekaj risbic: Dorian in Luka križ, Dorian še dobrega pastirja, Filip pa cerkvico.

Tule pa sta še Dorianov oči in njegov muc Ali.

Otroci, pošljite še kaj!


Oratorij 2006

Letos sem oratorij obiskoval na Rakovniku. Tja je mene in še nekaj otrok spremljela sestra Anica Sabljak. Oratorij poteka pod geslom Povej naprej. Zelo mi je bilo všeč, ko smo skozi igro spoznavali življenje sv. Frančiška Ksaverja in sv. Ignacija Lojolskega. Na oratoriju nas je bilo prvi teden 190 otrok in animatorjev. Zelo lepo smo se igrali, naučil sem se tudi igrati biljard. Sodelovali smo v več kot 15 delavnicah. V torek in v četrtek smo šli na bazen, bilo je super! V sredo pa smo se peljali z ladjico po Ljubljanici, kar je bilo zelo lepo. V petek smo imeli vodne igre. Najbolj mi je bilo všeč, ko nas je eden od animaterjev šprical z gasilsko cevjo.

Na koncu smo imeli še zaključno prireditev, na katero smo povabili tudi starše. Na tem oratoriju sem preživel super počitniške dni in se za to zahvaljujem Bogu in vsem, ki so oratorij pripravili.
Matic Dejak, 9 let

Lahko si ogledate nekaj fotografij z oratorija, ki nam jih je posredoval salezijanec, gospod Jure Babnik.

Otroci za misijone

Misijonsko središče Slovenije je veroučencem naše župnije izreklo priznanje za sodelovanje pri adventni akciji, ko so zbirali za otroke v misijonih.

Spoštovani in dragi mladi prijatelji naših misijonarjev! Naši misijonarji kar ne morejo verjeti, da je vaša iznajdljivost tako velika, vaša požrtvovalnost tako neumorna in vaš pogum tako izjemen, da na toliko načinov pokažete svojo dobro voljo in z molitvijo ter darovi podpirate delo v misijonih. Koliko otroških obrazov se zaradi tega raztegne v nasmeh, koliko solz je obrisanih, koliko ran ozdravljenih in koliko možnosti danih za sprejemanje znanja in s tem za vstop v lepšo bodočnost! Nešteti razredi in šole, zavetišča in ambulante pričajo o dobroti nebeškega Očeta, ki se preko vas razliva na te siromake v tretjem svetu. Naj bo vaša mladost sončna zaradi sonca, ki je v vašem srcu in naj bo svetla tudi vaša pot v nadaljnje življenje. Ostanite prijatelji misijonov. Hvala vam!

iz pisma dr. Draga K. Ocvirka, ravnatelja za misijone, pomlad 2006