JASLICE PRI SV.JAKOBU ZA BOŽIČ 2018

Letošnji Božič želimo pri sv.Jakobu počastiti z nekoliko nenavadno postavitvijo jaslic, ki krasijo vse stranske oltarje. Cerkev sv. Jakoba je po številu in kvaliteti kamnitih baročnih oltarjev in kipov nedvomno najrazkošnejša cerkev v Ljubljani. V njej se nahaja deset impozantnih kamnitih baročnih oltarjev, ki jih krasijo izjemni kamniti kipi, delo italijanskih kiparjev. Pri vsakem od njih smo postavili jaslice, ki imajo svojo zgodovino, saj so mnoge od njih v preteklosti že krasile cerkev sv.Jakoba. Tudi v družinah je navada, da večinoma postavljamo jaslice, ki smo jih podedovali od naših staršev, pa naj bo letošnje leto tako tudi pri sv.Jakobu. Starim jaslicam smo namenili vse stranske oltarje na levi strani cerkve.

Jaslice, ki so jih postavili naši letošnji prvoobhajanci, krasijo oltar sv. Jožefa, na desni strani cerkve. Skupaj s svojimi starši so sami izdelali vse figurice in ob pomoči katehistinj pripravili najlepšo dobrodošlico Jezusu, ki prihaja v njihova srca.

Posebno veseli smo, da je ene od svojih številnih jaslic, ki ob Božiču krasijo številne slovenske cerkve, od Svete gore do Kančevcev, letos namenil tudi naši cerkvi, znani slovenski rezbar, arhitekt Marjan Vodnik iz Domžal. Njegove jaslice, ki so nastale leta 2003 iz starega debla mogočne hruške, nosijo ime »Luč v temi«. Ob klesanju jaslic g.Marjan Vodnik vedno zapiše meditacijo v verzih, ki nam v akrostihu oznanjajo veselo novico, da je Luč prišla med nas. Preberite si njegovo razmišljanje in doživite tudi vi mir božičnega praznika, ko se boste ustavili pri jaslicah.

Luč kot simbol rojstva je topla in sijoča

Ugasnjena luč povzroča nelagodje v temi

Človek je bitje vezano na svetlobo

 

Vedno nas luč vodi k svetlobi božične noči

 

Tema je vedno vzrok za iskanje luči

Ena sama najdena lučka razblini temo

Mnogokrat je luč vzrok spregledovanja v temi

Izogibajmo se luči s hladno svetlobo