Avtor: urednik Objavljeno: 8. 02. 2022

KRISTJAN IN KULTURA

Danes je pogosto vprašanje. Kaj je kultura? Kdo je kulturnik?

Tako različne so kulturne in umetniška stvaritve. Je kultura stvar okusa, osebnega doživljanja? Ima kultura cilj in smisel?

Naš svet je željan lepega in svetega, da se duša naužije in odpočije v lepoti, v skladnosti, v harmoniji.

Če vzamemo kulturo kot pot odkrivanja lepote na različnih področjih življenja in v različnih načinih izražanja, je za kristjane kulturni dan vabilo in spodbuda, da se zavemo poklicanosti kristjana. Kristjan je po svoji naravi kulturni delavec. Če iščemo dobro in lepo, če se trudimo, da bi v sebi in okrog sebe našli lepoto in to, kar govori naš notranji svet, potem je to pot kristjanov. Kristjan se trudi, da bi odkril najvišjo Lepoto, ki je Bog. To je naš cilj in naša pot. Umetnik tudi utira pot k Bogu. Vsak ustvarjalec, kulturni delavec utira pot k lepoti. Skozi čutenje in doživljanje, izkušnje življenja, po barvi, besedi in na mnoge druge načine kulturni delavec izpoveduje svoje iskanje in stremljenje po lepem in svetem. Veliko je poti, ki nam jih kulturni delavci predstavijo, da smo prebujeni za lepo in sveto. To je velik dar in priložnost vsakega kulturnega delavca, da s svojimi darovi in talenti predstavijo lepoto v glasbi, podobi, besedi, igri, plesu.

Hvala vsakemu kulturnemu delavcu v naši Slovenji, ki budi duha svetlobe in lepote na kakršenkoli način. Kristjan, živ boš, če boš iskalec Lepote in najvišje Dobrote.

p. Benedikt Lavrih