Avtor: urednik Objavljeno: 7. 12. 2022

KO SO NAM ZVEZDE NAKLONJENE

Arhiv Republike Slovenije, Župnija Ljubljana – sv. Jakob in ZRC SAZU Vas vljudno vabijo na odprtje razstave

Ko so nam zvezde naklonjene … Zgodovina jezuitskega kolegija v Ljubljani

v petek, 9. decembra 2022, 12:00 v Arhivu Republike Slovenije, Zvezdarska 1, Ljubljana.

V programu odprtja razstave bodo sodelovali: dr. Bojan Cvelfar, direktor Arhiva Republike Slovenije, p. dr. Silvo Šinkovec, župnik Župnije Ljubljana – sv. Jakob, dr. Monika Deželak Trojar, soavtorica razstave, ZRC SAZU, in gospod Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije.

Kitajska bo Ljubljani podarila kopijo astronomske naprave (obročaste krogle), ki jo je v Pekingu izdelal jezuit p. Ferdinand Avguštin Hallerstein, doma iz Mengša. P. Hallerstein, dijak in profesor jezuitskega kolegija pri sv. Jakobu v Ljubljani, je bil sredi 18. stoletja priznan astronom, znanstvenik, matematik, kartograf, misijonar in diplomat na Kitajskem. Razstava želi nakazati, iz kakšnega humusa je zrasel ta veliki znanstvenik, zato predstavlja 176-letno delovanje kolegija v Ljubljani, ki so ga vodili patri jezuiti. Iz njega so izšli mnogi pomembni slovenski znanstveniki, humanisti, kulturniki.

Arhiv Republike Slovenije domuje v palači, ki jo je zgradil jezuit Gabrijel Gruber, inženir, matematik, hidrotehnik in arhitekt ter profesor jezuitskega kolegija. Na katedri za mehaniko je poučeval risanje, geometrijo, hidravliko in inženirske predmete, namenjene obrtnikom.

Razstava bo v parku pred Arhivom Republike Slovenije na ogled predvidoma do konca aprila 2023.

Vabilo. Klikni.