Kje smo


Kje nas najdete

Župnija Svetega Jakoba v Ljubljani je značilna mestna župnija, pokriva del strogega centra mesta med Ljubljanskim Gradom in Ljubljanico. Mejimo na stolniško župnijo sv. Nikolaja ter predmestni župniji Trnovo in Rakovnik.
Nikar nas ne zamenjajte s Šentjakobom ob Savi!

Do cerkve svetega Jakoba je najlepše priti peš skozi Staro Ljubljano: od Tromostovja greste do magistrata, zavijete desno na Mestni trg in nadaljujete sprehod mimo Tranče do konca Starega trga, mimo Herkulovega vodnjaka in šole Janeza Levca, (nekdanjega jezuitskega kolegija). Na njeni steni si lahko ogledate spominsko ploščo pomembnega slovenskega matematika barona Jurija Vege, ki se je šolal na kolegiju. Cerkev stoji takoj zraven šole, na Levstikovem trgu, sredi Plečnikovega parka.

Če pri Herkulovem vodnjaku zavijete levo na Gornji trg, pa po nekaj korakih pridete do naše druge - podružnične - cerkve svetega Florjana.

Poleg obeh cerkva spada v našo župnijo še kapela svetega Jurija na ljubljanskem Gradu. Dostop vanjo je mogoč skozi grajski stolp.

Če se peljete z avtomobilom po Karlovški cesti z dolenjske smeri proti centru, vidite našo župnijsko cerkev takoj za tunelom, preden zapeljete čez šentjakobski most.

Na zemljevidu so označeni vsi trije cerkveni objekti in približne meje naše župnije.

Ob kliku se zemljevid poveča