Podružnična kapela svetega Jurija
na Ljubljanskem GraduSvete maše

Prireditve

Zgodovina

Grbovno okrasje

Svete maše

V kapeli svetega Jurija letos ni rednih nedeljskih maš.
Vsako leto pa na grajskem dvorišču slovesno obhajamo god svetega Jurija, 23. aprila ob 17h.
Tu se konča tudi križev pot na Grad na cvetno nedeljo; križev pot se začne ob treh popoldne v cerkvi svetega Florjana.
Vsako leto na drugo nedeljo po prazniku vseh svetih je v grajski kapeli sveta maša za pokopane na domobranskem pokopališču na Orlovem vrhu.

Sveta maša v latinščini je vsako leto v začetku septembra, ko je na Gradu srednjeveški dan. Letos bo to v nedeljo, 9. 9. 2007, ob 1000. Prejšnja leta je bilo treba ta dan plačati vstopnino tudi za vstop na grajsko dvorišče (in v kapelo), lansko leto je bil vstop v času svete maše brezplačen. Upamo, da bo tudi letos tako.

Prireditve

Kapela je vključena v ponudbo Ljubljanskega Gradu v organizaciji Festivala Ljubljana, s katerim župnija lepo sodeluje že vrsto let. Tako je kapela ves čas odprta za oglede in molitev, v božičnem času v njej postavimo jaslice, občasno pa so tam tudi razstave. Zanimiva je tudi latinska maša v okviru srednjeveškega dneva ob koncu poletja.

Najpomembnejše pa je zdaj že tradicionalno jurjevanje. Na praznik svetega Jurija, zavetnika Ljubljane, 23. aprila, je vsako leto ob 17.00 sveta maša na grajskem dvorišču. Po maši sledi srečanje Ljubljančanov, priložnost za druženje in spoznavanje. Prireditev skupaj organizira več ljubljanskih župnij in Festival Ljubljana. Poskrbljeno je za ureditev oltarja, ozvočenje, stole za vernike, po maši pa za primerno glasbo in prigrizek. Vsi Ljubljančani smo vabljeni k molitvi za naše mesto.

Orlov vrh

Okrogla jasa malo pod šancami je priljubljena točka mnogih sprehajalcev. Do nedavnega večina sploh ni vedela, da je ta kraj eno od tolikih zamolčanih pokopališč iz druge svetovne vojne. Svojci tukaj pokopanih domobrancev so šele po osamosvojitvi na jaso postavili križ, ki pa ni dolgo stal. Prizadevanja za ureditev pokopališča doslej niso obrodila sadu.

Do druge svetovne vojne na Gradu ni bilo pokopališča. Po kapitulaciji Italije je grad zasedla domobranska vojska. Torej ne čudi, da so na Orlovem vrhu pokopali domobrance, padle v Kočevju 9. decembra 1943. Tam so potem pokopavali do 30. aprila 1945.

Na praznik vseh svetih leta 1944 so na pokopališču pripravili veliko slovesnost. Takrat je bilo pokopališče lepo urejeno. grobovi so se vrstili v dveh polkrogih, med vrstama se je vila peščena pot, na obeh straneh sta stala lesena stebra, v sredini pa velik hrastov križ.

Po drugi svetovni vojni je bilo pokopališče opuščeno in zamolčano. Ozna naj bi leta 1946 odrla grobove in kosti pokojnih prenesla neznano kam. Društvo za ureditev zamolčanih grobov meni, da je bilo tam pokopanih 180 domobrancev, v mrliški knjigi, ki jo hranimo v župnišču sv. Jakoba pa je zapisanih 140 imen. Društvo si že dolgo prizadeva za ureditev pokopališča. Po enem od predlogov naj bi na Orlov vrh postavili Plečnikovo kapelo, eno njegovih še nerealiziranih del. Vendar za zdaj na jasi samuje le skromen pločevinast križ.

Od leta 1994 se na drugo nedeljo po prazniku vseh svetih svojci pokojnih zberejo v grajski kapeli. Šentjakobski župnik daruje sveto mašo za pokojne, nato gredo v procesiji na Orlov vrh, kjer sledijo molitve za rajne.


> Nazaj na vrh